Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Vinete

Despre vinete

Pătlăgelele vinete, ca şi cele roşii, sunt plante pretenţioase la căldură, apă, lumină şi hrană. Sămânţa încolţeste numai la temperaturi ce depăşesc 14-15 grade C, iar la temperaturi sub 0 grade C plantele mor. Cer mai multă apă, deci se udă mai des. Dacă nu au suficientă lumină în răsadniţă, plantele se îngălbenesc şi se alungesc.

Dacă sunt umbrite în teren, nu leagă rod.

  • Ce soiuri cultivăm?

Sunt recomandate următoarele soiuri: Delicia pentru culturi timpurii, Danubiana pentru culturi de vară, Pana Corbului şi Bucureştene, pentru culturi târzii.

  • Cum se produce răsadul de vinete?

Vinetele se cultivă numai prin răsad. Semănatul în răsadniţe se face la sfârşitul lui februarie, începutul lui martie. Repicatul se face la 7-7 cm sau 8-8 cm cu mult pământ la rădăcină sau în ghivece nutritive.

Plantarea răsadurilor se face la începutul lunii mai, la 60 zile de la semănare, când au 6-7 frunze, la 60-70 cm între rânduri şi 30 cm pe rând, la aceeaşi adâncime la care au stat în răsadniţă.

La plantare se pun la cuib 50-100 gr mraniţă. După plantare se udă fiecare plantă cu 1-1,5 litri apă şi se trage pământ mărunţit în jurul plantei.

  • Cum se îngrijeÅŸte? ÃŽn general, îngrijirea se face asemănător cu cea de la tomate, cu anumite specificaÅ£ii: se fac 4-5 praÅŸile, se udă mai des ca roÅŸiile (4-5 zile), iar îngrăşarea se face de 3 ori, prima dată la 10-15 zile, iar celelalte 2 îngrăşări la intervale de 15-20 zile. Vinetele bune de recoltat au o culoare neagră lucioasă ÅŸi sunt elastice, dacă se strâng uÅŸor între degete ÅŸi podul palmei. Fructele îmbătrânite devin amare. La recoltare se taie cu codiţă cu tot, de obicei dimineaÅ£a, pe răcoare. Recoltarea se repetă din 7 în 7 zile. O plantă poate produce 5-6 vinete, aproximativ 1-1,5 kg.

 Bolile la vinete

  • Pătarea brună a frunzelor ÅŸi fructelor cu pete circulare de culoare măslinie. Frunzele sunt perforate ÅŸi se veÅŸtejesc. Pe fructe boala se manifestă prin pete brune, înfundate în pulpa fructului. Å¢esuturile atacate putrezesc.

Combatere: recoltarea ÅŸi arderea frunzelor ÅŸi fructelor atacate. Stropiri cu Topsin 0,1% sau Derosal 0,1%.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.