Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Salata

Despre salată

Salata este cunoscută sub mai multe varietăţi: salata căpăţână, alungită, de foi şi salată aurie.

În cultură, mai răspândite la noi sunt soiurile:

Pentru cultura timpurie: Bottner, Timpurie de Banat, UrechiuÅŸa.

Pentru cultura semitimpurie: De Stuttgart, Marula de Brăila, Argeş.

Pentru semănare în toamnă: Polul Nord.


Salata se cultivă prin răsad sau prin semănare directă în grădină.
Terenul trebuie lucrat şi îngrăşat, 2000-3000kg gunoi de grajd la 1000 mp, încă din toamnă.
Pentru cultura timpurie de primăvară salata se însămânţează în grădină între 20 august-10 septembrie.

Pentru culturile de la sfârşitul primăverii, începutul verii, salata se seamănă în februarie-martie.
Pentru cultura de toamnă semănarea se face la începutul lunii august.
Semănatul se face pe straturi de 1-1,5 m pe care se cultivă 5-6 rânduri de salată la 20-25 cm distanţă, la adâncimea de 1,5-2 cm primăvara şi 2-3 cm toamna. La 1000 mp sunt necesare 200-300 gr sămânţă.

Salata timpurie se protejează în tunele de folie împotriva îngheţului.
Cultivată prin răsad, salata face căpăţâni mai mari. Se seamănă la jumatatea lui februarie, în răsadniţe semicalde sau în solar.

Când răsadul are 5-6 frunze se face plantarea în grădină. Distanţa de plantare a răsadului este de 20 cm între rânduri şi 15 cm pe rând. După plantare răsadurile se udă.

ÃŽngrijire
Dacă semănarea s-a făcut din toamnă este bine să se aşeze peste cultură un strat de frunze uscate, paie sau gunoi de grajd păios pentru a proteja cultura de gerurile din timpul iernii.

Cultura se prăşeşte în primăvară, se răreşte la 20 cm pe rând, se îngraşă suplimentar şi se udă. Îngrăşarea se face când plantele au 8-10 frunze.

Recoltarea salatei începe în aprilie şi se continuă în mai şi iunie, funcţie de tipul de cultură.
La 1000 mp de cultură se pot obţine 20000-25000 căpăţâni.

Marula – salată cu căpăţână alungită – este mai rezistentă la secetă ÅŸi poate fi cultivată ÅŸi în timpul verii. Acest soi necesită în plus faţă de alte tipuri de salată o lucrare specială de îngrijire, ÅŸi anume, când frunzele au crescut mari ÅŸi se formează căpăţâna, pentru ca inima salatei să rămână albă ÅŸi fragedă, se leagă frunzele la vârf cu sfoară, pentru a Å£ine căpăţâna strânsă ÅŸi a nu pătrunde lumina în interior.

Bolile salatei

  • Mana salatei este favorizată de umiditate ridicată însoÅ£ită de temperaturi mai scăzute în timpul nopÅ£ii ÅŸi foarte ridicate în timpul zilei. Atacul apare pe frunze, unde pe partea superioară se produc pete decolorate iar pe partea inferioară se formează un puf fin alb.

Combatere: evitarea udărilor pe timp răcoros, stropirea cu Ridomil 0,1%.

  • Putregaiul cenuÅŸiu apare în condiÅ£ii de umiditate excesivă. La un atac puternic, toată căpăţâna este atacată, se acoperă cu un praf cenuÅŸiu ÅŸi putrezeÅŸte.

Combatere: udarea numai prin rigole după formarea căpăţânii, stropirea cu Rovral 0,1% de cel puţin 2 ori, prima oară la o săptămână de la plantare.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.