Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Ridichi

Despre ridichi

Sunt de 3 feluri: de lună, de vară şi de iarnă.

Ridichi de lună

  • soiuri: RoÅŸii Timpurii, RoÅŸii cu vârful alb, Saxa, Å¢epuÅŸe de gheaţă

Ridichi de vară

  • soiuri: Din Å¢ara Bîrsei, Bere de Munchen

Ridichi de iarnă

  • soiuri: Negre rotunde (se păstrează cel mai bine peste iarnă)

Ridichiile de lună

Terenul ales trebuie să fie adăpostit şi însorit pentru a se încălzi uşor.
Semănatul se face în luna martie, după ce terenul s-a zvântat, şi se poate repeta la interval de 10-12 zile pentru producţii eşalonate.

Pentru a avea o recoltă de ridichi de lună mai târziu în toamnă, semănatul se poate face la sfârşitul lunii august.

Se seamănă în rânduri distanţate la 10-12 cm, la adâncimea de 1,5-2 cm. Pentru 1000 mp se folosesc 0,8-1 kg sămânţă.

După răsărire, se plivesc buruienile şi se răresc plantele la 5-6 cm pe rând. Dacă primavara e secetoasă, se udă cultura pentru ca ridichiile să nu se iuţească.
La apariţia primelor frunze adevărate se face o îngrăşare suplimentară.
Recoltarea se face la 4-6 săptămâni de la însămânţare. Dacă se lasă prea mult timp, ridichiile devin seci, cu goluri de aer în
interior.Pe 1000 mp se obţin 1000-2000 kg de ridichi.Pentru producţii extratimpurii ridichiile de lună se pot cultiva în răsadniţe calde sau în solar, semănându-se în perioada 15 ianuarie-1 februarie.

Ridichiile de vară se însămânţează în luna mai, la distanţa de 30 cm între rânduri şi 15-18 cm pe rând şi la adâncimea de 1,5-2 cm.
Lucrările de îngrijire sunt plivitul, prăşitul, răritul, udarea după nevoi şi îngrăşarea suplimentară.
Ridichiile de iarnă se seamănă la începutul toamnei, pentru a nu forma flori. Se recoltează la 110-120 zile de la însămânţare.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.