Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Praz

Despre praz

PRAZUL
Se cultivă prin răsad, care se produce în răsadniţe reci, pe straturi, sau în ghivece, prin semănare, la sfârşitul lunii martie sau începutul lui aprilie. Pentru 1000 mp de cultură trebuiesc 45000-55000 fire de răsad care se obţin din 600-800 gr sămânţă.
Plantarea răsadului în grădină se face la începutul lunii iunie, la 30 cm între rânduri şi 15-20 cm pe rând, după ce s-a fasonat (se scurtează cu 1/3 rădăcinile şi frunzele).
Îngrijirea se face prin praşile, udări, îngrăşare suplimentară (ca la ceapă). Plantele se muşuroiesc pentru a favoriza albirea şi frăgezirea bazei tulpinilor.
Pentru consum în timpul verii,
recoltarea începe la sfârşitul lunii iulie, iar prazul pentru iarnă se recoltează toamna târziu (noiembrie).

Se poate păstra peste iarnă în pivniţe, prin îngroparea rădăcinilor şi o parte din tulpină în nisip.

La 1000 mp de cultură se pot obţine 1500-4000 kg praz.
Soiuri: cel mai răspândit soi este Camus, cu tulpini lungi şi viguroase, de 60-70 cm; alte soiuri sunt: Carentan, Parox, Pelux, etc.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.