Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Morcov si Patrunjel

Despre morcov si patrunjel

De la aceste plante se folosesc rădăcinile, iar de la pătrunjel se folosesc şi frunzele, care sunt foarte bogate în vitamine şi dau un gust plăcut mâncărurilor prin aroma lor.Terenul pentru aceste culturi trebuie lucrat adânc din toamnă la 25-30 cm adâncime, şi bine îngrăşat cu gunoi de grajd. Primăvara devreme solul se nivelează.
Se seamănă primăvara cât mai din timp, în rânduri la 20-30 cm. La 4-5 rânduri se lasă o cărare de 40 cm pentru a uşura răritul şi prăşitul.
Pentru 1000 mp de cultură sunt necesare 0,8-1 kg de sămânţă de morcov şi 0,6-0,8 kg seminţe de pătrunjel.

Pentru a grăbi răsărirea, sămânţa se ţine în apă 2-3 zile înainte. Adâncimea de semănare este 1,5-2 cm. Este bine ca rândurile semănate să fie acoperite cu un strat subţire de mraniţă sau pleavă, care protejează cultura şi împiedică formarea crustei, în special după ploi.

După ce plantele au răsărit se face o praşilă printre rânduri şi se plivesc buruienile. Răritul se face de 2 ori, prima oară când plantele au 5-6 cm, lăsând 1 fir la 3-4 cm, apoi când rădăcinile sunt de un deget grosime, lăsând 1 fir la 4-6 cm.
În caz de secetă cultura trebuie udată aşa fel încât
apa să pătrundă la adâncimea de 8-10 cm, repetând udarea la 6-7 zile. Odată cu udarea se poate face şi o îngrăşare suplimentară între rânduri, în şănţuleţe de 5-6 cm.

Se pot obţine 1500-3000 kg morcov şi 1000-1500 kg pătrunjel la 1000 mp.

Soiuri mai răspândite:

  • Morcov: Carotte de Paris, Nantes, Cartel, Chanteney, Urias de Berlicum

  • Pătrunjel: Zaharat

Din aceeaşi grupă face parte şi păstârnacul, a cărui cultură se face în mod asemănător cu cea a morcovului şi pătrunjelului.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.