Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Mazare

Despre mazăre

De la mazăre se recoltează păstăile, care conţin boabele folosite pentru consum la conserve sau mâncăruri.

Semănatul se face primăvara devreme, imediat ce se poate lucra pământul („în mustul zăpezii”), mazărea fiind o plantă destul de rezistentă la frig.
Pământul trebuie afânat, dar nu se îngraşă cu gunoi de grajd.
Semănatul se face în rânduri la 20-25 cm distanţă sau în cuiburi la 30-35 cm distanţă între cuiburi, în care se pun câte 5-6 boabe de mazăre. Adâncimea de semănare este de 5-7 cm.Dacă vrem să obţinem păstăi verzi în toamnă, se poate semăna în iunie.Pentru 1000 mp sunt necesare 15-20 kg sămânţă.
Cultura se prăşeşte o dată sau de două ori, la nevoie.
Recoltarea se face când boabele au o mărime normală şi sunt încă dulci. Dacă se întârzie recoltarea, boabele pierd din gustul dulce, devin făinoase şi se sfărâmă la fiert. De pe 1000 mp se obţine o producţie de 400-500 kg boabe verzi.
În cultură se găsesc numeroase soiuri, dintre care:

  • soiuri cu creÅŸtere mică: Fina verde, Delicioasa, Pitica de Rin, Minunea Americii, Timpurie de Craiova, Prima, IÅŸalniÅ£a.

  • soiuri cu creÅŸtere înaltă ÅŸi semiînaltă: Conserva, Expres, s.a.

Bolile mazării

  • Mana mazării se produce după o perioadă mai lungă cu nopÅ£i reci ÅŸi umiditate ridicată. Pe faÅ£a superioară ,frunzele se îngălbenesc ÅŸi se brunifică, iar pe partea inferioară se formează un puf violaceu. Frunzele atacate se usucă iar păstăile îşi modifică forma ÅŸi se brunifică în locul atacat.

Combatere: rotaţia culturii la 3 ani, seminţe sănătoase şi tratate.
Alte boli la mazăre:
antracnoza şi făinarea.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.