Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Bacifere/Capsunile

Căpşunile

O specie pomicolă care prezintă un interes economic şi alimentar deosebit datorită potenţialului mare de producţie, calităţii fructelor, conţinutului în vitamina C şi alte substanţe utile pentru alimentaţia omului.

Căpşunele se numără alături de cireşe printre primele fructe care ajung la maturitate în timpul anului (mai-iunie).

Căpşunul este o specie precoce, producând fructe în primul an de la plantare, dacă stolonii se plantează în luna iulie. Căpşunul permite obţinerea de recolte extrasezonale, mai timpurii sau mai târzii decât cele care se obţin în câmp. Prin folosirea soiurilor remontante (cu mai multe recolte pe an) se pot obţine căpşuni şi toamna, până în octombrie.

Având o talie redusă (15-40 cm) sub formă compactă sau rară căpşunul se poate cultiva în spaţii foarte mici din grădina casei, dar şi pe suprafeţe mari în aer liber, în solarii sau în sere. Cultivarea căpşunului se poate face şi intercalat în plantaţiile de pomi fructiferi, se mai poate cultiva în vase cu amestec de pământ şi soluţii nutritive.

În funcţie de soi şi condiţiile de cultivare, căpşunul dă producţii mari şi foarte mari, producţii ce pot depăşi 20 t/ha. Înmulţirea se face pe cale naturală, prin stoloni. Aceasta este un exemplu de marcotaj natural.

Soiurile de căpÅŸun se clasifică în 3 categorii în funcÅ£ie de specificul fructificării. Deosebim astfel soiuri neremontante (fructifică un singur sezon pe an, în perioada mai-iunie), semiremontante (fructifică atât primavara, cât ÅŸi toamna, dacă sunt îndeplinite condiÅ£iile climatice prielnice – o toamnă lungă ÅŸi caldă) ÅŸi soiuri remontante (se obÅ£in două recolte în fiecare an, primavara ÅŸi toamna ; spre deosebire de soiurile semiremontante, producÅ£ia de toamnă este asemănătoare calitativ ÅŸi cantitativ cu cea de primăvară).

Principalele soiuri cultivate

Soiurile neremontante sunt:

Gorella

A fost obţinut în Olanda, comercializat în jurul anului 1960. Are o comportare foarte bună, atât în câmp cât şi în culturile forţate. Planta este viguroasă, prezintă numeroşi stoloni, cufrunze înalte verde deschis. Plantele sunt rezistente la ger, secetă şi principalele boli. Potenţialul productiv atinge 300-687 g/plantă.

Frunzele sunt înalte, cu foliola mediană uşor rotunjită. Au marginea limbului involută (răsfrântă în sus). Culoarea lor este verde deschis.
Fructele sunt mari, conice, uşor alungite, cu vârful teşit, retezat. Au suprafaţa neregulată.

Culoarea lor este roşie-intensă lucioasă, cu achene dese aşezate pe conturul fructului. Masa fructului variază între 10-19 g. Pulpa este roşie-portocalie, fără goluri,consistentă şi intens aromată. Recoltarea are loc în prima decadă a lunii iunie.
Inflorescenţa este de tip hermafrodit, prezintă axe secundare, este de regulă mai scurtă decât frunza. Este de dimensiune mijlocie, cu sepalele mai lungi decât petalele.

Pocahontas

Este un soi viguros, plantele cresc răsfirate, şi formează numeroşi stoloni violacei, originar din Statele Unite, şi se comercializează din anii 50. Este un soi de asemenea rezistent la ger, secetă şi principalele boli, dar este sensibil la pătarea roşie a frunzelor (Fabrea earliană). Potenţialul productiv este mai mare decât la Gorella, S. Sanvini raportând în Italia în 1978 o producţie de 724 g/plantă. În general, producţiile depăşesc 20 t/ha.

Frunzele au culoarea verde-închis, cu foliola mediană mare, puternic gofrată (încreţită) cu marginea limbunlui involută.

Fructele sunt mari, 10 g, de culoare roşu-închis, lucioase, conic alungite, uneori cu gât, alteori puternic lăţite. Achenele sunt mici, destul de dese, galbene verzui îngropate superficial în pulpă.

Caliciul este foarte mare şi se detaşează uşor, rupând o porţiune din pulpă. Aceasta este de culoare roşu intensă, cu o reţea albicioasă, este consistentă şi suculentă, prezintă un gol mare în centru. Este cam acidă şi slab aromată.

Inflorescenţa este de asemenea de tip hermafrodit, este scurtă cu 2 axe secundare. Au forma de cupă, cu petalele albe. Caliciul este format din 12-14 sepale, are dimensiuni mari. Sepalele sunt lobate, mai lungi decât petalele. După căderea petalelor, sepalele se răsfrâng peste fructul în formare pe care îl acoperă în întregime.

Red Gauntlet

Un soi englezesc, care se pretează atât pentru cultura în câmp, cât şi pentru cultura forţată în sere. Planta are vigoare mijlocie, cu port dirijat. A fost comercializat începând cu anul 1957. Planta formează un număr potrivit de stoloni lungi. Soiul este rezistent la secetă, la ger şi principalele boli, în special la făinare. Este printre cele mai productive soiuri de căpşun obţinându-se producţii care depăşesc 25 t/ha.

Frunzele sunt mari, verzi şi lucioase, cu foliola mediană rotunjită, ondulată.
Fructele au pedunculii rezistenţi, motiv pentru care se desprind cu dificultate de plantă. Fructele au între 10-12 g, sunt scurt conice iar uneori lăţite şi costate şi vârful uşor teşit.

 

Culoarea este roşu închisă, ca şi pulpa, care este mai roză în interior. Achenele sunt mici, îngropate superficial. Pulpa este consistentă, acidulat-dulce, destul de aromată, potrivit de suculentă.

Inflorescenţa este hermafrodită, şi conţine în medie 7 flori. Petalele sunt albe de aceeaşi lungime cu sepalele.

Regina

Un soi viguros cu numeroşi stoloni şi recoltare extratimpurie, în prima decadă a lunii mai. Soiul este de origine din Germania, introdus în cultură în anul 1951.
Este destul de rezistent la secetă şi ger, dar sensibil la boli. Potenţialul de producţie nu este satisfăcător, acest soi fiind cultivat mai mult pentru perioada foarte timpurie de fructificare.

Frunzele sunt mari, larg-eliptice, ondulate, verde deschis cu luciu slab.
Fructele sunt mici (6-8 g), conic alungite, înguste, cu gât, de culoare roşu lucios, cu pubescenţă foarte fină pe suprafaţă.

Achenele sunt galbene pe partea umbrită a fructului şi roşiatică pe cea însorită, şi sunt îngropate superficial în pulpă. Aceasta este destul de consistentă, roşu portocaliu la periferie şi roz deschis în centru, dulce-acidulată şi cu o aromă puternică, asemănătoare cu cea a fragilor de pădure. Golul central al fructului este foarte mic sau absent. Calicul este foarte mare, uşor detaşabil de fruct. Sepalele sunt lungi, uneori răsfrânte în afară.

Inflorescenţa are lungime variabilă, este hermafrodită, cu petale albe gălbui sau albe verzui. Inflorescenţele au în medie câte 8 flori şi 2 axe secundare.

Senga Sengana

Este ca şiReginaun soi de provenienţă germană, comercializat din anul 1962. Se coace cu puţin înainte de soiul Red gauntlet, şi la 3 zile Gorella. Planta este viguroasă, dar formează puţini stoloni.

CreÅŸte cu un frunziÅŸ bogat. Soiul este rezistent la ger, la seceta ÅŸi boli, în principal la făinare. Este însă sensibil la Botrytis cinerea – putregaiul cenuÅŸiu. PotenÅ£ialul de producÅ£ie este foarte ridicat, obÅ£inându-se 25-30 t/ha.

Frunzele sunt mici, verde închis, cu foliola mediană rotunjită şi plană.
Fructele sunt mari, 10-15 g, scurt conice, cu baza dreaptă, sfero-conice, uneori cu vârful lăţit, de culoare uniformă roşie închisă, cu luciu pronunţat. Uneori fructul are slabe denivelări la nivelul caliciului. Achenele sunt mici, potrivit de îngropate în pulpa fructului. Caliciul este mic şi uşor detaşabil. Pulpa este consistentă, aromată puternic, cu rezistenţa bună la transport datorită consistenţei. Dacă nu se recoltează la timp, fructele capătă o culoare vineţie.

Inflorescenţele sunt hermafrodite, foarte numeroase, mai scurte decât frunzele, conţin între 6-9 flori mici cu petale albe uşor colorate în roz. Florile se deschid în totalitate în interiorul frunzişului.

Soiurile remontante

Profesion

Este un soi rezistent la boli, mai puţin la făinare, faţă de care este sensibil. Recolta maximă se obţine în al doilea an de la plantare. Emite uşor stoloni.
Red Rich. Este un soi viguros din SUA, cu producţii mari. Coacerea fructelor din prima recoltă este semitimpurie. Fructele sunt mijlocii, sfero-conice, roşu închise la culoare. Pulpa este consistentă, aromată, colorată intens. Caliciul se detaşează uşor de fruct. Golul central este foarte mic sau absent.

Liberation d’Orleans

Un soi francez cu coacerea primei recolte în mai-iunie, şi coacerea celei de a doua în septembrie-octombrie. Planta este productivă şi rezistentă la boli.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.