Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Pomacee/Lamaile

Lămâile

 

Originile lămâiului sunt învăluite în mister, dar unele surse afirmă că el este adus din India. Ca majoritatea citricelor, ramurile lămâiului au ţepi; frunzele sunt eliptice, ascuţite, de culoare verde-închisă pe partea superioară şi mai deschise pe partea inferioară. Florile sunt albe, cu tente purpurii.

Fructul lămâiului are coaja galbenă, iar cantitatea de seminţe depinde de varietate (unele, cum sunt lămâile Armstrong, nu au seminţe deloc).

Cultivare şi îngrijire

Lămâii sunt o specie de citrice care sunt sensibile la frig. Varietăţile de lămâi s-au adaptat bine la orice tip de pământ, atâta timp cât acesta are un bun drenaj. Cultivarea în pământ greu, lutos este problematică. Din cauza sensibilităţii la frig, lămâii trebuie amplasaţi în casă într-o zonă orientată spre sud sau sud-est.

Lămâiul se adaptează şi la niveluri relativ scăzute de lumină, dar dacă vreţi ca arbustul să înflorească şi să facă fructe, atunci asiguraţi-i cât mai multă lumină. Dacă nu puteţi plasa arbustul într-un loc în care să beneficieze de lumină naturală, folosiţi o sursă de lumină artificială.

Legat de umiditate, mai ales iarna trebuie să luaţi măsuri speciale: o tavă cu apă aşezată în vecinătatea ghiveciului este o idee foarte bună. Stropirea frunzelor nu este foarte efectivă în ceea ce priveşte ridicarea gradului de umiditate, dar poate ajuta la îndepărtarea prafului de pefrunze.

Pământul

Lămâii sunt în general cultivaţi în climate calde şi uscate, iar pământul în acele zone este arid, nisipos şi fin, dar fertil. Ca plantă de interior, lămâiul are nevoie de un compost asemănător, dar mult mai fertil. Turba simplă nu este neapărat potrivită pentru că menţine umezeală şi se adună în jurul rădăcinilor, aşa că trebuie să o amestecaţi cu o parte egală de nisip care să ajute la drenaj. Nu uitaţi că rădăcinile trebuie să respire, aşa că e bine să utilizaţi şi pietricele.

Ghiveciul

După cum am menţionat, rădăcinile lămâiului trebuie să respire, aşa că ghivecele de plastic sunt contraindicate. Cele mai bune containere sunt, de departe, ghivecele de teracotă. Alegeţi unul care să nu fie decorat cu modele pictate, pentru că acesta împiedică circulaţia aerului. Ghiveciul nu trebuie să fie foarte mare, pentru că lămâiului îi place să stea mai înghesuit; dacă ghiveciul este prea mare, pământul nefolosit de rădăcini va reţine apa şi va dăuna copacului.

Înainte de a planta lămâiul trebuie să spalaţi bine ghiveciul pentru a înlătura pământul vechi, uscat şi eventualele particule. Un alt pas important este să scufundaţi ghiveciul înainte de a-l folosi, timp de 10 minute, în apă curată. Dacă nu faceţi acest lucru, atunci când veţi uda lămâiul (la fel se întâmplă cu orice plantă) pământul se va îndepărta de pereţii ghiveciului pentru că teracota va absorbi toată apa; următoarea dată când veţi uda, apa se va scurge în zona liberă dintre pământ şi peretele ghiveciului, fără să ajungă la rădăcinile plantei.

Udarea

Lămâiul iubeşte apa, dar preferă să fie udat din abundenţă la timpul potrivit şi apoi lăsat până se usucă puţin pământul. Udaţi bine arbustul, lăsaţi să absoarbă apa, apoi repetaţi acţiunea 10 minute mai târziu, astfel ca pământul să fie bine îmbibat cu apă. După aceasta, nu mai udaţi până când pământul nu e uscat la suprafaţă. Nu uitaţi că apa de udat trebuie să fie la temperatura camerei.

Tratarea cu fertilizator

Lămâii trebuie trataÅ£i cu o substanţă fertilizatoare care se amestecă în apă, ÅŸi care trebuie folosită în perioada de creÅŸtere, o dată la trei udări. Este recomandat să aplicaÅ£i ÅŸi o substanţă care încurajează dezvoltarea foliajului, de trei ori pe toată perioada de creÅŸtere. ÃŽn fiecare primăvară lămâiul trebuie să primească un „tonic” compus din săruri ÅŸi minerale esenÅ£iale, care pot fi găsite la magazinele de specialitate. Citricele suferă din când în când de deficienţă de magneziu, care duce la îngălbenirea frunzelor, mai ales a nervurilor.

Temperatura potrivită

Lămâii nu tolerează îngheÅ£ul, când îşi pierd toate frunzele – în condiÅ£ii normale acestea nu cad pentru câţiva ani. La temperaturi mai mici de 13°C lămâiul intră în repaus. Sunt puÅ£ine ÅŸanse ca un arbust care a îngheÅ£at puÅ£in să aibă mult de suferit – îi vor creÅŸte iarfrunze, deÅŸi vor trece chiar ÅŸi 12 luni până să îşi reia cursul normal de dezvoltare. ArbuÅŸtii care au fost atinÅŸi serios de îngheÅ£ ÅŸi care nu arată niciun semn de vegetaÅ£ie timp de 8 săptămâni sunt cu siguranţă deja morÅ£i. Temperatura optimă pentru lămâi pe perioada de iarnă este de 13-18°C, dar în timpul verii acestea pot urca ÅŸi până la 35°C.

ÃŽnflorirea

Lămâii înfloresc de obicei primavara, prin ramurile tinere sau cele mai bătrâne. Odată ce au apărut fructele mici, să nu fiÅ£i dezamăgiÅ£i când veÅ£i vedea că 95% din ele vor cădea fără motiv – este un lucru normal. Un lămâi mic, de 90 cm înălÅ£ime, poate duce până la sfârÅŸit numai 3-4 fructe din sezonul trecut ÅŸi din anul în curs. Unii copaci au în acelaÅŸi timp fructe coapte, fructe pe jumătate crescute ÅŸi/sau noi ÅŸi flori, pentru că o lămâie se coace într-o perioadă de 8-18 luni, adică pe mai mult de un sezon.

Dacă lămâiul este mare va trebui probabil să legaţi ramurile pe un suport, pentru ca să nu se rupă.

Tăierea I

Constă numai în scurtarea ramurilor foarte lungi, dezordonate, sau a ramurilor tinere, încurcate. În rest nu necesită tăieri speciale de încurajare a înfloririi, pentru că acestea apar în mod normal, la capătul ramurilor. Tăiaţi în aşa fel încât ramurile să fie destul de scurte şi puternice pentru a putea ţine fructele. De asemeni, centrul copacului trebuie să fie mai puţin dens, ca să pătrundă lumina.

Înmulţirea

SeminÅ£e – scoateÅ£i sămânÅ£a din fruct, spălaÅ£i-o bine ÅŸi plantaÅ£i-o cât mai curând posibil într-un ghiveci cu pământ, la 0,5-1 cm. Cu lumină, pământ cald ÅŸi umezeală, sămânÅ£a va încolÅ£i în ÅŸapte zile de la plantare. Pe măsură ce creÅŸte, aveÅ£i grijă să înlăturaÅ£i ramurile adiacente tulpinii, care cresc sub 20 cm de la nivelul solului. Unul din dezavantajele cultivării lămâiului din sămânţă este că trebuie să treacă chiar ÅŸi zece ani până la apariÅ£ia primului fruct, faţă de trei ani, cât durează la lămâii obÅ£inuÅ£i prin butăşire.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.