Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Pomacee/Gutuile

Gutuile


Denumire ştiinţifică: Cydonia oblonga

Familia: Rosaceae

Origine: Asia

Dimensiuni: 1,5 – 6 m

Climat: gutuiul este foarte adaptabil. Creşte în orice condiţii, de la părţile ceva mai răcoroase ale regiunilor subtropicale până la cele temperate. Aproape toate solurile sunt potrivite, în afară de cele uscate. Gutuiul poate supravieţui unei perioade fără prea multă apă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie udat. Este susceptibil la lipsa de fier, preferă solurile uşor acide. Vântul excesiv face să îngreuneze creşterea, ceea ce poate dăuna recoltei.

Dacă terenul a mai fost cultivat, încercaţi să fertilizaţi solul şi trebuie să vă asiguraţi că are un pH satisfăcător.

Se lasă între pomi distanţa de 2,5-3 m. Dacă solul este fertil, pomii pot creşte mai mari, de aceea trebuie puşi la 4.5 m, adică, 370 copaci/ha.

Nutriţie: variază în funcţie de fertilitatea solului, de vârstă.

Culoarea frunzelor, creÅŸterea ÅŸi productivitatea sunt cei mai buni indicatori.

Cei mai potriviţi fertilizatori sunt cei micşti.

Alegeţi unul care are nitrogen mai mult decât fosfor şi potasiu. La fiecare pom aplicaţi 350 g anual. Se poate adăuga mai mult primavara, ajungând până la 450 g. Se mai adaugă toamna 50-100 kg/ha, ceea ce duce la creşterea frunzelor. Puteţi folosi şi ferilizatori organici.

Toţi gutuii au coaja sensibilă şi sunt sensibili la loviri, chiar şi superficiale.

Cele mai cultivate soiuri de gutui în România

Gutui berezczki

Întâlnit în regiunile din vestul României, este un gutui viguros cu coroana globuloasă. Face fructe mari, sferice sau scurt-piriforme, cu pulpa aromată, acidulată potrivit, dulce şi suculentă. Fructul are conturul neregulat şi prezintă un puf maroniu, înainte de maturitate.

Gutui Aromate

Este un soi de vigoare mijlocie, cu fructe de mărime medie, piriforme şi cu gât alungit. Au pulpa tare, mai puţin suculentă, intens aromată şi dulce-acidulată. Fructele nu cad din pom la maturitate.

Gutui MoldoveneÅŸti

Pom de talie mică, cu vigoare redusă şi coroană globuloasă. Face fructe de mici dimensiuni, maliforme, cu gust echilibrat. Fructele sunt acoperite de un puf maroniu până la maturitate. Este un soi precoce.

Gutui de Constantinopol

 

Gutui de vigoare mijlocie, productiv, cu coroana sferică, rară. Soiul produce fructe maliforme. Fructele sunt dulci-acidulate dar cu aromă slabă. Fructele cad din pom la maturitate.

Gutui Aurii

Este un soi de gutui productiv, precoce, de vigoare mijlocie. Fructele sale sunt mari, cu coaja galben-portocalie, alungite, cu pulpa destul de tare dar suculentă. Au gust astringent şi aromă slabă.

Gutui de Lescowatz

Soi foarte viguros, cu coroana invers-piramidală, rezistă la secetă şi la temperaturile scăzute. Produce fructe mari, maliforme sau sferice, cu pulpa uşor suculentă, slab acidulată. Fructele conţin multe sclereide.

Gutui de Portugalia

Soi de gutui de vigurozitate mijlocie, cu coroana conică. Produce fructe mari, piriforme, alungite, cu pulpa dulce-acidulată, puternic aromate şi cu gust astringent.

Gutui de HuÅŸi

Soi cu vigurozitate mare, cu coroana deasă, invers conică. Produce fructe mici sau mijlocii, maliforme, care prezintă puncte verzui pe coajă. Soi suculent, cu puţine sclereide.

Gutui Champion

Soi viguros, cu coroana sferică, produce fructe mari, scurt piriforme. Fructele sunt intens aromate şi au culoarea galben-verzuie.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.