Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Pomacee/Grapefruit

Grapefruitul

 

Grapefruitul (Citrus paradisi) este un fruct citric de dimensiuni mari, cu miez zemos şi amărui, fiind o încrucişare între pomelo şi portocală.  Prima atestare documentară a grapefruit -ului datează din 1750. Reverendul Griffith Hughes a descris la acea vreme mai multe specii de plante din Barbados, grapefruitul fiind una dintre cele şapte minuni ale insulei.

Până la jumatatea secolului al XIX-lea s-a crezut că grapefruitul era o altă varietate de pomelo.

A început să fie cultivat la scară largă la începutul secolului XX. Printre cele mai mari ţări exportatoare de grapefruit se numără SUA,Israel,Cambogia,Cuba,Thailanda,Argentina şi Africa de Sud.

Boom-ul l-a cunoscut însă abia în anii ’70, probabil şi datorită popularităţii curei de slăbire cu grapepfruit.În anul 1983, într-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arata că, în New York, consumul de grapefruit este depăşit doar de cartof, salată, măr şi portocală.

 

Soiuri interesante de grapefruit

Dintre soiurile de grapefruit, Citrus x paradise, există următoarele soiuri valoroase pentru cultură:

“Marsh Seedless” este unul dintre cele mai apreciate cu fructe mari, fără seminţe , galbene;

“Duncan”, ceva mai mică, are multe seminţe, dar este aromată şi are un conţinut ridicat de vitamine;

“Marsh Pink”are miezul roz;

“Star Ruby”şi “Ruby Red”au miezul roşu, dulce-aromat;

“Sunrise”este cel mai dulce;

“Thompson” face multe fructe, în fiecare an veţi avea o recoltă bogată.

Toate soiurile cresc şi în ghiveci, dacă acesta este destul de mare şi condiţiile sunt optime. Plantele tinere, altoite, fac fructe şi în condiţiile noastre climatice. Iernatul va avea loc la 10-12 C.

Grapefruitul a apărut ca hibrid între Pampelmuse şi portocal. Uneori , este confundat în mod fals cu Pampelmuse. Fructele ajung la un diametru de 12 cm. Cresc în ciorchini, de unde şi numele :”grape”(engleză)= strugure. Chiar şi plantele tinere , de 50 cm, por face fructe în ghiveci. Grapefruitul creşte bine la temperature înalte. Rezistă în ghiveci şi este foarte decorative, datorită fructelor numeroase, zemoase şi cu o aromă puternică. Fructele trebuie recoltate la coacere când au gustul cel mai bun. Chiar şi fructele de dimensiuni mici sunt gustoase, când pot să se coacă pe creangă.

Descriere

Copacul de grapefruit are în medie 3-5 metri, dar poate atinge şi 15 metri. Fructele sunt mari, rotunde şi au coaja galbenă sau portocalie. Au miezul zemos şi amar. Grapefruitul poate avea pulpa galbenă, roz sau roşie.

Cultivarea

La fel ca mandarinii şi portocalii, “fraţii” săi din familia citricilor, grapefruitul are nevoie de foarte multă căldură. Pentru a se coace complet, fructul trebuie să stea în copac peste 18 luni.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.